maandag 23 juli 2007

Sint Nicolaas van de wieg tot het graf

Wil je weten hoe de stoffelijke resten van Sint Nicolaas in Bari terecht kwamen?
Kijk naar de clip....
Beeldbank Clipscherm



Sint Nicolaas was ooit de bisschop van Myra. Nicolaas werd in 245 in Patara bij Fethiye geboren. Hij stierf hier in 363. Na zijn leven als zoon van een rijke familie te hebben gewijd aan zijn medemensen. Zijn voortdurende behulpzaamheid maakte van hem de beschermheer van kinderen en zeelieden.
Hij werd benoemd tot bisschop van Demre, waar hij werd begraven. De kerk werd te zijner nagedachtenis gebouwd.
In 108 werden zijn beenderen gestolen door Italiaanse piraten. De resten werden naar de zuidelijke Italiaanse stad Bari verscheept. De dieven gingen overhaastig tewerk en lieten een aantal beenderen van Nicolas ongemoeid. Die bevinden zich nu in het museum van Antalya.
Nadat begin van de jaren vijftig gewag werd gemaakt van de mogelijkheid dat Sinterklaas en de Kerstman één en dezelfde persoon zouden zijn, werden in Demre jaarlijkse feesten georganiseerd. Er volgde zelfs een Sinterklaas-symposium in Antalya en speciale postzegels werden uitgegeven.
De graven van Myra kunnen via een reeks trappen worden bezocht. Een tombe is merkwaardig door haar Ionische zuilen die haar doen lijken op een tempel. Er prijken ook leeuwenhoofden en een afbeelding van een leeuw die een stier aanvalt.
Het theater ligt vlakbij en is goed bewaard. Het bevatte 29 rijen zitplaatsen. Ook het toneel zelf overleefde de geschiedenis.
Ook de Heilige Sint was een Turk
Sinterklaas. De Kerstman. Eigenlijk zagen zij het licht in Turkije. Nikolaos leefde in Myra (Demre), de stad die naar de mirre werd genoemd, de Arabische roodbruine boom die welriekende hars oplevert. Nikolaos leefde hier in de 4de eeuw. Hij werd geboren in Patara omstreeks het jaar 300 en bracht het tot bisschop van Myra.
Hij stamde af van een rijke vader en zijn familie leefde in weelde dank zij de graanhandel. Deze Nikolaos stond gekend voor zijn mirakels en zijn liefdadigheid. Na zijn dood werd hij een patroonheilige voor Grieken en Russen. Hij is het nadien ook geworden voor de zeelieden, de handelaars, de studenten en de … kinderen.
De vele verhalen, die over hem verteld werden, identificeerden hem ook met Santa Claus, de Kerstman. Dat was vooral een gevolg van een legende, die aan de oorsprong ligt van de geschenkendag.
Er was eens een verarmde handelaar met drie dochters. St. Niklaas verstopte in het diepste geheim drie zakken met goudstukken in diens woning. Dank zij deze gift konden de drie dochters nadien huwen.

Het oude Myra lag op een kilometer van Demre en bevat nog een Romeins theater. Uiteraard staat hier een St.-Niklaaskerk.
Nikolaos werd begraven waar nu de kerk staat. Zij werd verwoest en heropgebouwd en in de 11de eeuw werden de stoffelijke resten van 'de heilige man' door handelaars uit Bari uit het graf gestolen.
Myra is gesticht in de 5de eeuw voor onze jaartelling, de stad groeide uit tot één van de belangrijkste van de zes Lycische steden. Aanvankelijk was Myra (Demre) langs de kust gelegen, maar de modder van de Demre verwijderde haar van de zee. Myra ligt nu 5 kilometer landinwaarts.
Tijdens het jaar 18 kreeg de stad het bezoek van keizer Germanicus en zijn gemalin Agrippina. Te hunner ere werd toen in de haven hun standbeeld geplaatst.
Ook de apostel Paulus kwam hier langs en in de 2de eeuw werd Myra verheven tot een bisdom. Het zou tijdens de hele Byzantijnse periode een belangrijke religieuze rol blijven spelen.
Uit die periode dateert de bouw van het theater door Licinus Lanfus. De stad werd tevens gesteund door de rijke weldoener Opramoas van Rhodiapolis, die zowat alle Lycische steden begunstigde. Een andere mecenas was Jason van Kyaenai die vele gebouwen van de stad financierde.
In de 9de eeuw van onze tijdrekening, na invallen van Arabische stammen, werd de stad uiteindelijk verlaten.
Myra is befaamd door zijn rotsgraven, zijn theater en de kerk van St. Nicolas, die de geschiedenis behoorlijk overleefden.