woensdag 18 juli 2007

Bari en een very VIP VSOP


Onze eerste stop wordt de mooie stad Bari.
Bari is een havenstad aan de Adriatische Zee. Het ligt ten noordwesten van de 'hak' van de Laars van Italië. Bari is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Apulië. De stad telt ongeveer 328.458 inwoners.
Bari is een belangrijke havenplaats. Vanuit Bari zijn er regelmatige veerdiensten naar Durrës in Albanië, en ook naar andere steden zoals Dubrovnik in Kroatië en Bar in Montenegro.
Oorspronkelijk lag Bari in de invloedssfeer van de Griekse kolonies in Zuid-Italië. Later ging het als Barium deel uitmaken van het Romeinse Rijk, en door de eeuwen heen kende het diverse andere overheersers, zoals Goten, Noormannen en in de 9e eeuw van de gebruikelijke jaartelling de Arabieren. Later in de 9e eeuw werd het heroverd door de Byzantijnen. In tegenstelling tot Malta en Sicilië lag Bari traditioneel niet aan de belangrijkste zeeroutes van de Middellandse Zee.
In Bari maken we kennis met een hele goede oude bekende (VIP)(VSOP)onze eigen, aloude heilige: Sinterklaas! Van Sint-Nicolaas worden te Bari de stoffelijke overschotten bewaard, in leven was hij de bisschop van Myra wiens verjaardag (6 december) op 5 december in onder andere de Lage Landen wordt gevierd, bewaard. De heilige Nicolaas is beschermheilige van de stad.
Bari is een universiteitsstad en heeft verder een historisch museum. Het element Barium is volgens sommigen genoemd naar deze stad, omdat het hier ontdekt zou zijn. Volgens anderen is de naam Barium afgeleid van het Griekse woord barys, dat 'zwaar' betekent.

In Bari maken we kennis met een hele goeie maar ook met een hele oude bekende (VIP) die recht heeft op de vermelding (VSOP): het onze eigen, aloude Sinterklaas!
We zien hem dan ook in zijn eigen kathedraal.
Er is een trouwerij en alle gasten mogen om beurten met het bruidspaar op de foto.
En daarna natuurlijk wel een kaarsje op steken bij de goede Sint om zo geld of een rijke man te krijgen.