donderdag 26 juli 2007

naar IZMIR

Izmir is de tweede grootste stad van Turkije.
In Izmir liggen we vlakbij de stad.
Ze hebben er de meest mooie leren schoenen voor 60 Turkse lira in de uitverkoop.
Dat is nog niet eens dertig euro.
Maar dan moet je eerst wisselen ,dus drinken we maar koffie en een watertje en wandelen terug naar de boot.

Izmir (vroeger Smyrna geheten) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Izmir. In 2003 had Izmir ongeveer 2.480.000 inwoners. Hiermee is het de op twee na grootste stad van Turkije.

Izmir ligt aan de Egeïsche Zee, aan de Golf van Izmir. Na de haven van Istanbul is die van Izmir de belangrijkste van het land. Verder bevindt zich een internationaal vliegveld bij de stad. Er zijn treinverbindingen met steden in de rest van het land, zoals Istanbul en Denizli.



Geschiedenis van Izmir

De naam Izmir is afgeleid van de oudere naam van de stad: Smyrna, dat op zijn beurt afkomstig zou zijn van de naam van een koningin: Samornia, die over de streek rond de stad regeerde. In de oudheid was dit een zeer belangrijke stad, aanvankelijk van de Ioniërs, en later zowel binnen het Hellenistische Rijk dat Alexander de Grote stichtte, als binnen het Romeinse Rijk. Door de eeuwen heen is het een belangrijke handelsstad geweest.

In de 7e eeuw n.Chr. werd de stad overvallen door Arabieren. Eeuwen later veroverden de Seldsjoeken de stad op de Byzantijnen, maar in 1079 heroverden deze de stad. In 1415 ging de stad na een turbulente periode deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk.

Tot recentelijk werd de stad overwegend door Grieken bewoond, en bij het Verdrag van Sèvre werd het dan ook aan Griekenland toegekend, maar na de strijd tussen Griekenland en Turkije die volgde op de Eerste Wereldoorlog, waarbij Griekenland met troepen in Turkije oprukte, maar de Turkse legers onder Atatürk de stad in 1922 veroverden, werd een deel van de bevolking uitgemoord en de stad geplunderd. Ongeveer 70 procent van de stad brandde af nadat de Griekse en Armeense wijken in brand werden gezet, wat een vluchtelingenstroom van honderdduizenden mensen op gang zette. Deze vluchtelingen zijn niet in tentjes over de grens gaan wonen, maar zijn geassimileerd door voornamelijk Griekenland. Er vond in die tijd een soort uitwisseling van volken plaats tussen Turkije en Griekenland, waarbij vele Turken gedwongen uit Griekenland naar Turkije migreerden, en vele Grieken uit Turkije naar Griekenland. In 1922 werd de officiële naam van de stad ook Izmir in plaats van Smyrna.

Izmir is tevens de geboorteplaats van Aristoteles Onassis (destijds was de naam nog Smyrna)