zaterdag 10 januari 2009

Montevideo

De eerste kennismaking met Montevideo is direct warm en vurig. Letterlijk. De met takkenbossen gestookte vleesgrillen in de oude markthal vertonen en vlammend spektakel. De lucht van brandend hout en schroeiend vlees benemen de adem. Een werkelijk adembenemend schouwspel!

Na die eerste kennismaking verder de stad in met zijn prachtige gebouwen, parken, standbeelden, marktjes, kerken en winkels. Mooi en schoon. Geen graffity of anders vernielde objecten je zou er zo naartoe willen verhuizen!
Van montevideo
Wanneer je dan alweer zes jaar later dit reisverslag in de krant tegenkomt, voel je precies dezelfde emotie als toen die eerste keer! Montevideo heeft iets verleidelijks. Het straalt warmte uit en liefde maar ook luxe en comfort. Veel zich amuserende mensen laten zich zien,  wandelend, winkelend, en slenterend over de marktjes, langs de pleinen en en de prachtige gebouwen, een beetje zoals Havanna moet zijn geweest in haar wilde jaren. De schranspartij in de Mercado del Puerto......wie nooit met eigen ogen een Zuid -Amerikaanse Asado heeft gezien kan zich geen voorstelling van een barbeque maken.........spectaculair en even lekker de hapjes vers van het spit......het enige wat ik in het verslag mis, is de Mate, de nationale drank, waar jong en oud en lui of sportief de dag door aan lurkt......welke gevaarlijk drugs dat dan wel is? Yerba Mate , een onschuldige kruidendrank, maar zo verfrissend, zonder er aan verslaafd te raken, kom je het land niet uit! Proost!